TopDealsHotel.com
Cazare | Bilete de avion | Inchirieri auto

Mijloace de transport in Dublin

07 Iun 2013

Podul Samuel Beckket, DublinAcum o suta de ani, oamenii soseau si plecau din Dublin cu vaporul. Acum, vei ajunge in capitala Irlandei cel mai probabil cu un mijloc de transport mai rapid, mai sigur si mai confortabil, avionul. Aeroportul care opereaza zborurile, internationale si domestice, este Aeroportul Dublin, Aerfort Bhaile Átha Cliath (in irlandeza).

De la aeroport in centrul orasului

E usor sa ajungi de la aeroport in orasul situat 10 kilometri spre sud, pentru ca legatura este asigurata de un numar mare de autobuze. Si taxiurile reprezinta o optiune, cu un cost ce oscileaza intre €20 si €30, in timp ce si inchirierile auto sunt posibile, desi nu sunt necesare pentru deplasarea de la un punct la altul.

Autobuze in DublinCel mai rapid, mai usor si mai ieftin mod ca sa ajungi de la aeroport in centrul orasului este sa iei unul dintre numeroasele autobuze sau microbuze (in jur de 1,000) care asigura transferul, cu un pret ce variaza intre €6 si €8 si cu o durata a calatoriei de 30 sau 40 de minute.

Autobuzele albastre ale Aircoach au un pret pe bilet de €7 si te poti imbarca intr-unul la iesirea de la zona de sosiri. Dublin Bus opereaza autobuzele Airlink 747 si 748, costa €5, iar cea mai ieftina cale (€2) este cu liniile 746 si 16a, dar aceastea opresc mai des si fac calatoria mai lunga.

Mijloace de transport in oras

Autobuz turistic in DublinIn Dublin exista patru linii de tren personal care asigura legatura centrului cu suburbiile: linia de Nord din centru pana la Dundalk, linia Kildare de la Heuston la Portaloise, linia Maynooth merge pana la Longdord, iar linia de Sud merge pana la Gorey.

Reteaua de tren suburban se numeste DART (Dublin Area Rapid Transit) si acopera coasta golfului Dublin (Greystones, County Wicklow, Malahide, Howth), dar trenurile au tendinta sa devina aglomerate in timpul orelor de varf.

Tren in DublinReteaua pentru trenuri usoare are tramvaie (Luas – cuvant irlandez pentru viteza) si opereaza pe doua linii, din pacate nu foarte bine conectate intre ele; linia rosie leaga Tallaght de Connolly si The Point, iar linia verde leaga St Stephen’s Green de Bride’s Glen.

In interiorul orasului te poti deplasa cu usurinta cu ajutorul uneia dintre cele 200 de linii ce leaga orasul si suburbiile sale. Autobuzele de zi sunt usor de identificat dupa numarul sau (uneori) sufixul adaugat, precum 25, 25a, 25b.  Pretul biletului variaza in functie de distanta pe care o ai de parcurs, dar trebuie sa ai banii potriviti, pentru ca soferul nu iti va da rest, ci un tichet pe care trebuie sa-l schimbi la Biroul de Autobuze Dublin din O’Connell Street.

Tramvai in DublinAutobuzele de noapte au sufixul N, iar pentru acestea vei plati un pret fix de €5, indiferent de distanta parcursa. Daca iti doresti o calatorie cu fantome, exista un autobuz ce te va purta prin zonele presupus bantuite, The Ghost Bus Tour (turul fantomelor). Acesta circula noaptea, calatoria dureaza 2 ore si 15 minute si, pentru €28, te va purta de la O’Connell Street pana la Colegiul Trinity, Cimitirul St Kevins sau Biserica St Audoen, iar un actor profesionist iti va spune povesti inspaimantatoare despre Dracula si zane ce prevestesc moartea.



This post is also available in: Engleză by
Bookmark the permalink.
If you liked this article, please share it on:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


+ 9 = 14

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>