TopDealsHotel.com
Cazare | Bilete de avion | Inchirieri auto

Top 10 cele mai frumoase cladiri din lume

16 Feb 2013

Templul Prambanan, Insula Java, Indonezia

Geniul uman s-a manifestat de-a lungul timpului in domeniul arhitecturii, incercand sa depaseasca limitele si imaginatia. Multe cladiri din lume fascineaza prin simpla lor prezenta, oferind stralucirea peisajului in care se inalta.

Prin acest top am incercat sa adunam laolalta cele mai frumoase 10 cladiri din lume pentru a slavi geniul creator al arhitectilor lor si a admira munca depusa de atatia oameni care au trudit pentru desavarsirea proiectului. Daca ati avut ocazia de a descoperi si alte cladiri impresionante realizate de minti luminate, va asteptam sugestiile pentru a putea sa le punem pe piedestalul pe care merita.

10. Turnurile gemene Petronas, Kuala Lumpur, Indonezia

Turnurile Petronas domina orizontul orasului Kuala Lumpur prin grandoarea lor. In perioada 1998-2004 acestea au fost considerate cele mai inalte cladiri din lume, avand o inaltime de 452 m. Turnurile au fost proiectate de arhitectul argentinian César Pelli. Constructia lor a inceput in data de 1 ianuarie 1992 si a fost finalizata in data de 1 aprilie 1994. Inaugurarea turnurilor a avut loc insa in data de 1 august 1999. Turnul 1 este ocupat in intregime de compania petroliera Petronas si companii asociate, iar Turnul 2 gazduieste birourile altor companii care au inchiriat spatiul, printre acestea numarandu-se Huawei Technologies, Al Jazeera English, Bloomberg, IBM, Microsoft, etc. Turnurile sunt legate intre ele printr-o punte (skybridge) ce se afla la etajele 41 si 42. Vizitatorii au acces la acest skybridge si la o punte de observatie ce ofera panorame de 3600 ale orasului.

Turnurile Petronas, Kuala Lumpur, Malaezia

Program de vizitare:
- marti-duminica, intre orele 9:00-21:00
– in zilele de vineri, turnurile sunt inchise intre orele 13:00-14:30

Tarife bilete: RM80/adulti, RM30/copii; biletele sunt puse in vanzare incepand cu ora 8:30

Important: Numarul de bilete vandut in fiecare zi este limitat; exista posibilitatea de a cumpara bilete in avans.

Cazare: Cautati hoteluri in Kuala Lumpur.

9. Templul Lotus, New Delhi, India

Templul Lotus este dedicat credintei monoteiste Bahai, religie fondata in secolul XIX, in Persia, de catre Baha’u’llah (1817-1892). Este situat in cartierul Kalkaji din New Delhi. Templul este construit sub forma unei flori de lotus, la constructia sa fiind folosite materiale precum marmura, ciment, dolomit si nisip. Se mandreste cu 27 de petale independente, toate create din marmura alba. Cladirea a fost construita in perioada 1976-1986, proiectul apartinand arhitectului persan Fariborz Sahba. Templul este deschis tuturor vizitatorilor, indiferent de religie, primind de la deschiderea sa si pana in prezent peste 50 de milioane de vizitatori.

Templul Lotus, New Delhi, India

Program de vizitare:
- in perioada 1 aprilie-30 septembrie, de marti  pana duminica,  intre orele 9:00-19:00
– in perioada 1 octombrie-31 martie, de marti  pana duminica, intre orele 9:00-18:00.

Cazare: Cautati hoteluri in New Delhi.

8. Burj Al Arab, Dubai, Emiratele Arabe Unite

Burj Al Arab este un hotel de lux situat in Dubai. Are o inaltime de 321 m si este considerat a fi al patrulea cel mai inalt hotel din lume. Desi inaltimea sa a fost depasita, maretia sa a ramas neatinsa, fiind privit in continuarea ca una dintre cele mai frumoase cladiri din lume. Hotelul este situat pe o insula artificiala, in apropierea plajei Jumeirah, legatura cu uscatul fiind asigurata de un pod privat. Forma sa aminteste de o ambarcatiune araba, denumita „dhow”. In ciuda inaltimii sale, hotelul pare de o fluiditate si gratie incredibile. Hotelul este o creatie a arhitectului Tom Wright si isi asteapta oaspetii cu 202 suite duplex foarte spatioase, fiecare dintre ele avand cel putin o suprafata de 170 m2. Cel mai spatios apartament atinge suprafata spectaculoasa de 780 m2.

Burj Al Arab Hotel, Dubai, UAE

Cazare: Cautati hoteluri in Dubai.

7. Templul Prambanan, Insula Java, Indonezia

Templul Prambanan pare de la departare un castel facut din nisip umed, de un creator foarte atent la fiecare detaliu. Constructia este de fapt un complex format din 224 de temple ce si-a castigat statutul de monument UNESCO. Constructia sa dateaza din anul 850, din timpul regilor Rakai Pikatan si Rakai Balitung, si este considerat a fi cel mai mare templu hindus din Indonezia si unul dintre cele mai mari temple hinduse din Asia de Sud-Est. Este dedicat lui Trimurti, expresia hindusa a Sfintei Treimi (Brahma – creatorul, Vishnu – protectorul si Shiva – distrugatorul), fiecare dintre cele trei zeitati avand propriul templu. Templul este situat la aproximativ 18 km de centrul orasului Yogyakarta, intr-un parc fermecator. Cladirea centrala a complexului de temple, Templul lui Shiva, are o inaltime de 47 m.

Templul Prambanan, Yogyakarta, Insula Java, Indonezia

Tarife bilete: $18/adulti; $9/studenti

Important: Daca vreti sa surprindeti frumusetea templelor inainte ca acestea sa fie luate cu asalt de grupurile de turisti, ar fi indicat sa ajungeti aici la prima ora.

Cazare: Cautati hoteluri in Yogyakarta.

6. Hagia Sophia, Istanbul, Turcia

Hagia Sophia fascineaza prin arhitectura sa bizantina deosebita. Hagia Sophia si-a inceput istoria drept o bazilica bizantina construita din ordinele Imparatului Bizantin Justinian (482-565), care a dorit ca aceasta sa fie noua Catedrala a Constantinopolului, o constructie grandioasa prin aspect si dimensiune. Bazilica a fost construita in doar cinci ani, in perioada 532-537, fiind o creatie a fizicianului grec Isidore din Milet si matematicianului Anthemius din Tralles. Timp de o mie de ani, aceasta a fost cea mai mare catedrala din lume, in anul 1520 fiind depasita de Catedrala din Sevilia. In anul 1453, Constantinopolul a fost cucerit de turcii otomani condusi de sultanul Mehmed II. Hagia Sofia a fost transformata in moschee in data de 29 mai 1453, mentinandu-si acest statut pana in anul 1931. Multe dintre detaliile interiorului sau au fost modificate, pentru a se potrivi culturii musulmane. I-au fost adaugate cele patru minarete, un minhrab si un minbar, trasaturi specifice arhitecturii islamice. In anul 1935 a devenit muzeu. Domul sau este prin excelenta o capodopera a arhitecturii bizantine.

Hagia Sophia, Istanbul, Turcia

Program de vizitare:
- 15 aprilie-1 octombrie, de marti pana duminica, intre orele 9:00-19:00
– 1 octombrie-15 aprilie, de marti pana duminica, intre orele 9:00-17:00

Tarife bilete: 25 lire turcesti/persoana

Important: Casele de bilete se inchid cu o ora inaintea terminarii programului de vizitare.

Cazare: Cautati hoteluri in Istanbul.

5. Muzeul Guggenheim, Bilbao, Spania

Muzeul Guggenheim este dedicat artei moderne si contemporane, design-ul sau futurist incadrand perfect frumusetea exponatelor de arta gazduite. Muzeul este situat in Bilbao, Tara Basca, de-a lungul raului Nervion. Apartine, alaturi de alte muzee, Fundatiei Solomon R. Guggenheim. Fluiditatea liniilor cladirii si curbele asimetrice creeaza impresia unei cladiri ce pare ca pluteste prin timp si spatiu. Arhitectul cladirii a fost Frank Gehry, alegandu-se ca materiale de constructie titanul, sticla si piatra de var. Muzeul a fost deschis in anul 1997, impresionandu-si vizitatorii din prima zi. Este considerata a fi una dintre cele mai spectaculoase cladiri din lume construita in stilul deconstructivismului.

Muzeul Guggenheim, Bilbao, Spania

Program de vizitare:
- de marti pana duminica, intre orele 10:00-20:00; in lunile iulie si august, muzeul este deschis zilnic
– muzeul este inchis in zilele de 25 decembrie si 1 ianuarie, iar in zilele de 24 si 31 decembrie, programul de vizitare este pana la ora 17:00

Tarife bilete: €11/adulti; €6.50/seniori; €10/studenti cu varste sub 26 de ani; gratuit/copii cu varste sub 12 ani

Important: Tarifele biletelor pot varia in functie de expozitia gazduita

Cazare: Cautati hoteluri in Bilbao.

4. Templul Wat Rong Khun, Chiang Rai, Thailanda

Templul Wat Rong Khun impresioneaza prin arhitectura neconventionala. Desi, initial ne-am astepta ca acesta sa fie unul dintre templele antice caracteristice Thailandei, constructia templului a inceput in anul 1996. O constructie imbracata in alb imaculat, templul este creatia pictorului thailandez budist Charlemchai Kositpipat, care a dat viata viziunii sale din propriul buzunar. La intrarea in templu veti fi intampinati de demoni si schelete ce va vor avertiza cu privire la viciile preferate ale umanitatii: tigarile si alcoolul. In luminile soarelui, templul capata o stralucire de poveste, frumusetea sa de portelan datorandu-se materialelor de constructie din care este ridicat: var si bucatele mici de oglinda. Templul este inconjurat de un iaz ce gazduieste o sumedenie de pesti albi si negri paziti de creaturi mitologice. De la deschiderea sa, templul a fost vizitat de peste 5 milioane de persoane. Templul se afla inca in constructie, la finalizarea sa acesta urmand sa aiba 9 cladiri separate. Este situat in provincia Chiang Rai, la o distanta de 17 km de Chiang Rai si 170 km de Chiang Mai. Puteti ajunge aici cu autobuzele ce circula pe ruta Chiang Rai-Chiang Mai sau Pahayao. Cereti sa coborati la Wat Rong Khun.

Templul Wat Rong Khun, Chiang Rai, Tailanda

Program de vizitare:
- templul: zilnic, 6:30-18:00
– galeria: luni-vineri, intre orele 8:00-17:00; in zilele de week-end si sarbatori publice, intre orele 8:00-20:00

Tarife bilete: Intrarea este libera, insa sunt primite donatii pentru a sustine finalizarea templului

Cazare: Cautati hoteluri in Chiang Rai.

3. Taj Mahal, India

Taj Mahal este un mausoleu grandios din marmura alba, situat in Agra, statul Uttar Pradesh, India. Monumentul este incununarea geniului artistic musulman in India, fiind una dintre cele mai vizitate si renumite atractii din lume. La o simpla privire, pare o broderie in marmura alba, culorile sale schimbandu-se in functie de momentul din zi. In lumina lunii, monumentul este invaluit in nuante argintii. In zorii zilei, acestea capata tonuri de roz pal, iar la crepuscul mausoleul imbraca nuante de foc.  Mausoleul a fost construit in perioada 1631-1648, din ordinul Imparatului Imperiului Mogul, Shah Jahan. Acesta a vrut astfel sa cinsteasca memoria sotiei sale preferate, Mumtaz Mahal, care s-a stins din viata in anul 1631, in urma nasterii celui de-al paisprezecelea copil al cuplului imperial. Arhitectura mausoleului prezinta elemente ale arhitecturii persane si ale stilului arhitectural caracteristic perioadei Mogul. Aflati mai multe despre Taj Mahal.

Taj Mahal, Agra, India

Program de vizitare:
- zilnic, intre orele 6:00 – 19:00, cu exceptia zilelor de vineri cand este inchis pentru rugaciuni

Tarife bilete: 750 rupii/turistii straini; gratuit/copiii cu varste sub 15 ani

Important: Doua zile inaintea fiecarei luni pline, monumental este deschis si intre orele 20:30-00:30, pentru a putea fi admirat in lumina lunii

Cazare: Cautati hoteluri in Agra.

2. Biserica Mantuitorului pe sangele varsat, Sankt Petersburg, Rusia

Aceasta biserica este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Sankt Petersburg si din lume. Constructia cladirii a inceput in anul 1883, in timpul domniei Tarului Alexandru III (1845-1894), care a dorit sa dedice acest monument tatalui sau, Tarul Alexandru II (1818-1881). Biserica este situata pe malul canalului Griboedov. Locul ridicarii bisericii are o semnificatie aparte, aici fiind ucis Tarul Alexandru II in urma unui complot al anarhistilor. In constructia cladirii s-au imbinat mai multe stiluri arhitecturale, predominante fiind insa stilurile baroc si neoclasic. Biserica pastreaza liniile romantice rusesti, amintind de bisericile din Yaroslavl, ridicate in secolul XVII, si biserica Sf. Vasile din Moscova. Domurile caracteristice sunt nelipsite, desavarsind tabloul uneia dintre cele mai frumoase cladiri din lume. Arhitectul principal al lucrarii a fost Alfred Alexandrovich Parland. La decorarea sa s-au folosit peste 7.500 de m2 de mozaic, de unde si combinatiile fantastice de culori ce imbraca biserica.

Biserica Mantuitorului pe sangele varsat, St. Petersburg, Rusia

Program de vizitare:
- zilnic, intre orele 11:00-19:00
– de marti pana joi, intre orele 7:30-23:00

Tarife bilete: 300 ruble/adulti; 170 ruble/studenti; gratuit/copii cu varste sub 16 ani

Cazare: Cautati hoteluri in Sankt Petersburg.

1. Sagrada Familia, Barcelona, Spania

Sagrada Familia este o capodopera a maestrului Antoni Gaudi (1852–1926) ce are puterea de a-ti patrunde in suflet din clipa in care pasesti in ea. Desi exteriorul impresioneaza prin aglomeratia de detalii gotice si Art Nouveau, creandu-ti impresia unui mesager nu tocmai prietenos al divinitatii, interiorul iti invadeaza sufletul prin frumusetea coplesitoare a detaliilor arhitecturale si iti aduce linistea si armonia trairii. Stilul arhitectural este inspirat din elementele naturii, creand imaginea unui templu construit din trunchiurile arborilor. Tavanul este de-a dreptul hipnotizator, iar pe pereti pot fi admirate semnele zodiacale. Constructia catedralei a inceput in anul 1882, Gaudi implicandu-se in proiect un an mai tarziu si dedicandu-si restul vietii ridicarii acestei capodopere a stilurilor gotic si Art Nouveau. Data finalizarii catedralei este preconizata a fi candva in anul 2026, an in care se vor implini 100 de ani de la moartea parintelui sau, Antoni Gaudi. La momentul finalizarii, catedrala va avea 18 turnuri, 12 dintre ele dedicate celor 12 apostoli, 4 inchinate evanghelistilor, iar doua fiind construite pentru Iisus si Maria. Aflati mai multe despre Sagrada Familia.

La Sagrada Familia, Barcelona, Spania

Program de vizitare:
- octombrie-martie, zilnic, intre orele 9:00-18:00
– aprilie-septembrie, intre orele 9:00-20:00
– in zilele de 25 si 26 decembrie, 1 si 6 ianuarie, catedrala este deschisa intre orele 9:00-14:00
– turnurile pot fi vizitate incepand cu ora 9:00; acestea se inchid cu 30 de minute inaintea orei de inchidere a catedralei

Tarife bilete:
- catedrala: €13.50/tarif intreg; €18.00/ tarif cu ghid sau audio-ghid inclus; €11.50/tarif redus; €15/tarif redus cu ghid sau audio-ghid inclus
– turnuri: €4.50/persoana
– bilete combinate: €17/catedrala Sagrada Familia + Muzeul Gaudi

Interior Sagrada Familia, Barcelona, Spania

Important: Pentru a evita cozile ce se formeaza la casele de bilete, cumparati-va biletele din timp, online.

Cazare: Cautati hoteluri in Barcelona.

Sa nu uitam de: Catedrala din Milano, Italia

Catedrala din Milano este o broderie in piatra, ce fascineaza prin grandoare si bogatia detaliilor. Este considerata a fi cea mai mare catedrala din Italia si a cincea cea mai mare catedrala din lume. Constructia cladirii a inceput in anul 1386, sub supravegherea Arhiepiscopului Antonio da Saluzzo, insa aceasta a fost finalizata 600 de ani mai tarziu, ultimele detalii fiind puse la punct in secolul XX. In anul 1965 a fost inaugurata ultima poarta a domului. Catedrala este dedicata Sfintei Maria Nascatoare si este sediul Arhiepiscopului de Milano. Capodopera gotica, ce taie rasuflarea celor care o vad pentru prima data, este opera multor arhitecti care au lucrat de-a lungul atator sute de ani la desavarsirea ei. Desi multi critici au considerat ca domul din Milano deranjeaza prin abundenta de stiluri si detalii, fiind prea incarcata sau prea…lipsita de logica, catedrala se bucura de aprecierea vizitatorilor si de un loc special in topul nostru.

Catedrala din Milano, Italia

Catedrala

Program de vizitare: zilnic, intre orele 7:00-19:00; ultima intrare are loc la ora 18:45.

Tarife bilete: intrarea este libera

Terasele

Program de vizitare:
- in lunile noiembrie – martie, zilnic, intre orele 9:00-19:00; ultima urcare are loc la ora 18:15
– in lunile aprilie – octombrie, zilnic, intre orele 9:00-21:30; ultima urcare are loc la ora 20:45
– terasele sunt inchise in zilele de Craciun si 1 Mai

Tarife bilete:
- urcare cu liftul: €12/tarif intreg; €6/tarif redus
– urcare la pas: €7/tarif intreg; €3.50/tarif redus

Important: Exista si optiunea de a cumpara bilete combinate ce includ accesul la trezoreria Domului si  Baptisteriul lui San Giovanni alle Fonti.

Cazare: Cautati hoteluri in Milano.


This post is also available in: Engleză by
Bookmark the permalink.
If you liked this article, please share it on:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


+ 8 = 16

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>